نانو گرافن

نانو گرافن

گرافن ورقه ای دو بعدی ( 2D) از اتم های کربن در یک پیکربندی شش ضلعی (لانه زنبوری) است. اتم های کربنی در گرافن با هیبرید SP2 به هم متصل شده اند. گرافن جدید ترین عضو خانواده ی مواد کربنی گرافیتی چند بعدی می باشد. این خانواده شامل فولرن به عنوان نانوماده ی صفر بعدی ، نانولوله های کربنی به عنوان نانوماده ی یک بعدی  و گرافیت به عنوان یک ماده سه بعدی  می باشد.
در چند سال اخیر استفاده از نانو ذرات در حوزه هایی چون پزشکی، دارو، کشاورزی، صنعت و محیط زیست توسعه فراوانی یافته است. در پزشکی انواع مختلف این نانو ذرات برای مقاصدی چون درمان سرطان ها، زخم ها، عفونت ها ونیز انتقال دارو بکار می روند. در این میان، گرافن (Graphene) یک ماده جدید دو بعدی است که به دلیل خصوصیات ویژه چون سطح مقطع بالا، رسانایی الکتریکی و حرارتی بالا، کشش مکانیکی و سازگارپذیری و هزینه کم تولید در مقیاس بالا کاربردهای زیادی در الکترونیک و پزشکی پیدا کرده است. برای نمونه، امروزه از نانو ذرات گرافن در رهایش دارو، حسگرهای زیستی، تصویر برداری و ترکیبات ضد میکروبی استفاده    می شود.

با در نظر گرفتن توجه دانشمندان به گرافن و امید به کاربردهای مختلف آن در آینده نزدیک، تلاش‎های تحقیقاتی زیادی به درک ساختار و خواص گرافن اختصاص داده شده است. به طور کلی انتظار می‎رود که گرافن تنها از یک لایه تشکیل شده باشد، اما علاقه قابل توجهی برای تحقیق در مورد گرافن دو لایه و کم لایه نیز وجود دارد. گرافن‎های دو لایه و کم لایه به ترتیب شامل 2 و 3 تا 10 لایه از این ورقه‎های دو بعدی هستند. ساختار گرافن شامل بیش از 10 عدد از این ورقه‎های دوبعدی به عنوان گرافن ضخیم در نظر گرفته شده و کمتر مورد علاقه دانشمندان است . گرافن وضعیت خود را از یک ماده ناشناخته به یک ستاره پرفروغ در زمینه‎های مختلف علم و فناوری تغییر داده است. این به دلیل خصوصیات استثنایی گرافن شامل چگالی بالای جریان، حمل و نقل بالستیک، بی‎اثر بودن شیمیایی، هدایت حرارتی بالا، عبور نوری و آب‌گریزی فوق‎العاده در مقیاس نانومتر است.

همان‌طور که قبلاً گفته شد گرافن تک لایه به عنوان یک ورقه دو بعدی از اتم‌های کربن که به صورت شبکه‎ای شش ضلعی کنار هم قرار گرفته‎اند، تعریف شده است. گرافن دارای هیبرید sp2 است و اتم‎های کربن سه پیوند قوی کووالانسی (σ) در صفحه تشکیل می‎دهند که ساختار شش ضلعی را تشکیل می‎دهند و همچنین دارای یک اوربیتال عمود بر صفحه هستند که تشکیل پیوندهای π خارج از صفحه را می‎دهند. این پیوندها می‌توانند برهم‎کنش بین لایه‎های مختلف گرافن را در گرافن چندلایه کنترل کنند .

گرافن طبیعی یک شبه فلز یا یک نیمه‎رسانا با گاف نواری صفر است و همچنین دارای تحرک‎پذیری الکترونی بسیار بالا در دمای اتاق است. خواص نوری منحصر به فرد گرافن، موجب بروز یک شفافیت بالای غیرمنتظره برای یک تک لایه اتمی شده است. یک تک لایه گرافن 2.3٪ ≈ πα از نور سفید فرودی بر روی خود را جذب می‎کند که در آن α ثابت ساختار ریز شبکه است . گرافن تک لایه همچنین به عنوان یکی از قوی‎ترین مواد در نظر گرفته می‎شود. با در نظر گرفتن این خواص جالب جدید گرافن انتظار می‎رود که مرزهای جدیدی در زمینه کاربردهای گرافن باز شود.
گرافن دو لایه به عنوان نیمه‎رسانای بدون گاف در نظر گرفته شده است. گرافن تک لایه و دو لایه شفافیت بسیار بالا برای امواج نور در محدوده ماوراء بنفش تا مادون قرمز از خود نشان می‎دهند و می‎توانند در ساخت الکترودهای شفاف در سلول‎های خورشیدی کاربرد داشته باشند.

تجزیه و تحلیل ساختار باند (گاف انرژی) گرافن کم لایه، گافی را نشان نمی‎دهد. این ساختار به طور فزاینده‎ای با افزایش تعداد لایه‎ها فلزی می‎شود. چند لایه گرافن، مساحت سطح بسیار بالا، تقریباً قابل مقایسه با تک لایه گرافن را نشان می‎دهد . چند لایه گرافن همچنین قابلیت خوبی برای عامل‎دار شدن با مواد مختلف را به صورت کووالانسی و غیرکووالانسی از خود نشان می‌دهد که منجر به حل شدن آن در حلال‌های مختلف می‎شود

اطلاعیه ها

 دوره آموزشی روابط کار و قوانین بیمه تأمین اجتماعی
رویداد ملی استارتاپ ویکند تخصصی زرناب (زرشک)
کارگاه اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه
کارگاه آموزشی مباحث مالیاتی برای شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور